Nyttig å vite om vann

Menneskekroppen består av 55-60% vann, og vi kan bare leve noen få dager uten vann. Vann finnes i alle celler og kroppsvæsker. Det oppløser og transporterer stoffer til cellene og bidrar til å regulere temperaturen når kroppen svetter.

  • vanntap: ca. 1 1/2 liter pr. dag
  • vannbehov: 2-3 liter daglig. (ca. 20% får vi gjennom maten vi spiser.)

Vannbehovet kan bli mye større ved hardt fysisk arbeid og varme. Drikk derfor nok rent vann både før, under og etter trening når du går til en Bailine salong.

Hvor mye vann man bør drikke hver dag er avhengig av kroppsbygning, grunnleggende helsetilstand og klima

Et ‘adekvat inntak’ for en voksen kvinne er 2 liter i vårt klima (for menn 2,5 liter). Rent vann og andre drikkevarer utgjør omtrent 80% av væskeinntaket, mens maten bidrar med de øvrige 20% (dette kommer naturligvis også an på kostholdet).

Å drikke en halvliter vann tre ganger om dagen en halvtime før de tre store måltidene kan bidra til at du går ned i vekt, viser bl.a. en studie fra universitetet i Birmingham (eng). Et utvalg av overvektige voksne personer deltok i studien. Samtlige ble fulgt av forskerne i 12 uker. Deltakerne fikk råd om hvordan de kunne tilpasse sin livsstil ved å forbedre kostholdet og finne rett mengde fysisk aktivitet. Samtidig fikk halvparten av personene beskjed å drikke vann før måltidene, mens de andre ble rådet til å forestille seg at de var mette før de spiste. Resultatet ble at gruppen som fikk beskjed om å drikke vann, gikk i gjennomsnitt ned 1.3 kilo mer enn den andre gruppen.

Neste gang du føler trang til å spise mellom måltidene; drikk et glass vann i stedet. Når kroppen mangler vann sender hjernen et signal til kroppen om at den er sulten mens det i virkeligheten kan hende du bare er tørst.

Hvis du drikker sitronvann gjør den gule fargen det litt festligere å drikke vann

Sitronen er full av nyttigheter som Vitamin C, Kalsium, Magnesium samt Pektin som kan stagge matlysten. Sitron hjelper leveren med å produsere syren som trengs for at fordøyelsen skal kunne gå sin gang og hjelper til å holde giftstoffer borte fra fordøyelseskanalen. Sitronvannet er en naturlige vei å gå for å få frisk pust. Men vi snakker om sitronvann. Ikke ren sitronjuice. Grunnen til det er at tannemaljen din ikke vil sette pris på ren sitronjuicen.

Forskning.no har også skrevet om nytten av vann.