Harvrekli og fullkornmel

Forholdet mellom tarmbakterier kan være en forklaring på fedme

shutterstock_462525757I de senere årene har det blitt forsket mye på hva en sunn tarm betyr for helsen vår. Første fase av fordøyelsen finner sted i tynntarmen. Nesten 100% av mikrobiotaen i kroppen befinner seg i tarmen. Mikrobiotatene i tarmen veier omkring to kilo og består av omkring 100, 1,000,000,000,000 – 100 billioner – bakterier. Det vil si at det i 1 gram avføring finnes flere bakterier enn det finnes mennesker på jorden.

Forskjellige bakterier produserer ulike stoffer, syrer, fettstoffer og gasser – blodtyper oppstår fra tarmbakterier.10 % av bakteriene er onde for oss. F.eks. får en diaré av skadelige bakterier. Ved bl.a. overvekt, feilernæring eller kroniske tarmproblemer skyldes dette endrede forhold for bakteriene i tarmen.

De to største gruppene av trambakterier er Firmicutes og Bacteroidetes som til sammen utgjør mer enn 90 % av bakteriepopulasjonen i tarmen.  Forholdet mellom dem er direkte forbundet med tilstander som fedme og diabetes. Forskning viser at når nivået av Firmicutes bakterien er høyere en Bacteroidetes bakterien i tarmen så får personen større fedme.

Firmicutes-bakteriene er utrolig effektive til å trekke kalorier – energien – ut av maten, slik at det øker kaloriopptaket. Så en årsak til overvekt kan være at kroppen absoberer flere kalorier fra maten mens den beveger seg gjennom tarmsystemet. En helt ny teori går ut på at mennesker som ikke har fedmeproblemer kan ha overvekt av Bacteroidetes-bakteriene.

Hva skal en spise for at tarmen skal øke andelen av bacteroidetes-bakterier?

Undersøkelsen tyder på å tilføre så lite som to til tre gram grovt fiber i det daglige kosthold kan å forandre tarmens bakterieflora i retning av den man finner hos folkegrupper som er praktisk talt fri for fedme og tarmsykdommer.

Ta en skje havrekli – 8 gram – hver dag til maten

Hvis hjemmebakt brød av fullkornmel ikke kommer på tale i din familie, er det kanskje verd å overveie om det i hvert fall ikke ville være klokt å tilføre litt daglig kli.

Fiber er de plantedelene som ikke brytes ned i fordøyelseskanalen. De gir maten volum og dermed økt metthetsfølelse. Fiber finner vi først og fremst i grovt mel og gryn, grønnsaker og frukt. Fiber er bra for mennesker med vektproblemer fordi fiber har lavt energiinnhold og gir god og varig metthetsfølelse.

bakterieforhold

Diagrammet fra Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS er et vitenskapelig tidsskrift som har blitt utgitt av National Academy of Sciences siden 1914) illustrerer forholdet mellom barn i  Afrika og barn i Europa. Afrikanske barn spiser fiberrik kost som minner om kosten til menneskene i de første bosetningene i jordbrukets barndom. Det å være overvektig eller fet er noe som nesten ikke forekommer i denne befolkningen.