Minifaste med 5:2 dietten

Ideen bak 5:2 dietten er å spise som normalt 5 dager i uken og ha et begrenset kaloriinntak (ca 500 Kcal) kun 2 dager i uken.

5:2 dietten er ligner på Bailines kostplan nr. 1, ”Tre dagers rensediett,” hvor du spiser lite i en, to eller tre dager, som har vært brukt i Bailine i mange år. 5:2 dietten er utvidet til at du skal kunne følge dietten i mange uker, i forhold til hvor mye du skal tape i vekt.

Dietten er ikke en fastediett men en ”minifastediett”

På dagene med kaloriinntak på en fjerdedel av den man normalt spiser daglig (500 Kcal for kvinner og 600 Kcal for menn) kan en holde seg til mer proteiner, enten animalske eller vegetabilske for dem som foretrekker vegetarkost. Ellers bør en spise fargerike grønnsaker som vokser over bakken; f.eks. brokkoli, squash, agurk, tomater, isbergsalat, grønn paprika m.m. En kan også spise enkelte frukter som f.eks. grapefrukt, melon, rabarbra, sitron, enkelte melkeprodukter, kjøtt og fisk.

Hold ut! Får du ”lystpåfølelse” med lyst på noe ekstra – så må du vente til neste dag.

Hvordan komme i gang

I følge Dr. Michael Mosly kan ”halvfasten” gjennomføres to dager etter hverandre, eller med noen dagers mellom rom i uken. Måltidene i ”minifasten” kan fordeles på to måltider om dagen, lunsj og middag, eller på tre måltider, frokost, lunsj og middag. Velg hvilke dager som passer for deg og bestem hvordan du ønsker å fordele kalorier i løpet av dagen.

Prøv f.eks. å ta ”minifastedager” på mandag og torsdag og spis en liten frokost, en stor lunsj og en liten middag, som til sammen gir deg dagens lave kaloriinntak.

Det er ikke mye rom for snacks på minifaste dagene i 5:2 dietten. Men hvis du heller vil spise en mindre lunsj og middag pluss kan du presse inn noen godbiter uansett.

Under ”minifasten” kan du drikke vann, eventuelt te og svart kaffe. Unngå flytende kalorier som f.eks. melk, jus og alkohol.

Forslag til hva du kan spise mellom frokost og middag de dagene du ”minifaster”

Du kan bruke kaloritabellen i Bailineboken og en vekt for å fastsette kaloriinnholdet i matvarer du spiser, slik at du holder deg innenfor kaloritallet i minifaste dagene.

På ”minifastedagene” sparer du dessuten penger fordi du spiser mindre. Når du gjør innkjøp så velg det som er friskt og billig. Mange føler at de kan dempe sultfølelsen bedre hvis de holder seg til matvarer med lav glykemisk indeks. Unngå enkle karbohydrater som finnes i hvitt mel, pasta, ris, poteter og korn. Kort sagt: hvite matvarer.

Det kan også være en god idé å hoppe over søte frukter i løpet av minifaste dagen da mange opplever at frukt kan utløse en sultfølelse.

Lyntabell for energiinnhold

Listen gir deg en liten indikasjon på omtrentlig kaloriinnholdet i forhold til porsjonsstørrelsen.

Agurk, 80 g = 10 Kcal

Appelsin, 100 =  40 Kcal

Asparges, 10 spyd = 50 Kcal

Aubergine, stekt = 20 Kcal

Banan, 110 g = 100 Kcal

Blomkål, 75 g = 20 Kcal

Blåbær, 125g = 70 Kcal

Brokkoli, 75 g = 20 Kcal

Brød, kneip, 1 skive, 30g = 75 Kcal

Brød, loff, 1 skive, 25g = 70 Kcal

Cherrytomat, 1, = 5 Kcal

Cottage cheese,  4%, 1 kopp = 99 Kcal

Egg, 1, 60g = 85 Kcal

Eple, 1, ca 105g = 50 Kcal

Erter, 40g  =  40 Kcal

Fetaost, 40g = 100 Kcal

Finn Crisp, 1 skive = 20 Kcal

Fiskeboller, 1 stk, 30g = 20 Kcal

Grapefrukt, 1 halv = 50 Kcal

Gulrot, 1, ca 70 g = 25 Kcal

Havregryn, 50g = 175 Kcal

Jordbær, 1 dl 50 g = 20 Kcal

Kaviar, torskerogn,1 brødskive,10g=45 Kcal

Knekkebrød, 1 skive = 20-50 Kcal

Karbonade, stekt, 1/2, 30g = 230 Kcal

Kyllingbryst, uten skinn, 100g = 110 Kcal

Laks, liten porsjon = 185 Kcal

Laks, røkt, 1 skive på 2 kjeks = 50 Kcal

Makrell i tomat,1 brødskive, 25g = 80 Kcal

Mandarin, 1, ca 75 g = 30 Kcal

Melk, lett, 1 glass, 150g, =  100 Kcal

Melon, 50 g = 15 Kcal

Moreller, 125g = 90 Kcal

Paprika, ca 30 g = 30 Kcal

Philadelphia, 5% fett, 15 g = 15 Kcal

Pære, 1, ca 125 g = 70 Kcal.

Rabarbra, 1 stilk, = 10 Kcal

Reker, kokte, 100g = 100 Kcal

Riskake, 1 = 25-35 Kcal

Rødbeter, Cheese Salat, 100g = 50 Kcal

Selleristang = 8 Kcal

Servelat, 1 påleggskive, 10g = 20 Kcal

Skinke, røkt, en skive, ca 15 g = 15 Kcal

Sitron, 1, = 20 Kcal

Sopp, på toast =100 Kcal

Stikkelsbær, 125 g = 50 Kcal

Storfe biff, 1, 150 g  = 160 Kcal

Tomat, 1, ca 65 g = 12 Kcal

Torsk, liten porsjon, 100 gr = 75 Kcal

Tunfisk, liten porsjon, 50 g  = 100 Kcal

Yoghurt, frukt,1/2 beger, 85 g = 85 Kcal

Måltider på de vanlige dagene

Dagene du ikke ”minifaster” kan du glemme alt som handler om kaloritelling og spise som vanlig, ikke mer ikke mindre. Du kan følge 5:2 dietten uten at du gir avkall på maten du elsker mest: f.eks. ost, marmelade og et glass vin i ny og ne. På den måten vil ikke dietten handle om alt det som er forbudt.

Spis den maten du elsker

Spis det du vil innen rimelighetens grenser i fem dager Så lenge du passer godt på matvanene dine to dager i uken, vet du at du resten av tiden kan tillate deg å nyte litt av det du elsker – og fortsatt gå ned i vekt. Er du f.eks. vant til å kunne spise litt mørk sjokolade hver dag uten å gå opp i vekt, fortsetter du med det av og til.

For mange er det sunnest å bruke mat med lavt sukkerinnhold, som salater, egg, kjøtt, fisk, reker, kylling og grønnsaker.

Helsegevinsten av ”minifasten”er ikke bare å gå ned i vekt

Studier har vist at 5:2 dietten gir gode helsemessige virkninger, når det bl.a, gjelder kolesterol og blodtrykk, Alzheimers og mange andre livsstilssykdommer.

Men 5:2 metoden er ikke egnet for alle

F.eks. de som har en BMI som er under normalt nivå, gravide eller ammer bør ikke følge dietten. Konsultere legen din fordi du starter dietten, spesielt hvis du er diabetiker, eller har andre helsemessige bekymringer.